Dýňová polévka s kysanou smetanou
Dýňová polévka s kysanou smetanou
Hustá polévka z dýně hokkaido je ideálním obědem a to nejen pro chladné dny. Je bohatá na vitamíny a minerální látky.
45 minut
4 porce
Ingredience
- střední dýně Hokkaido 1 ks (cca 800 g)
- větší cibule 2 ks
- menší petržel 1 ks
- Kysaná smetana z Valašska 1 ks
- Čerstvá smetana z Valašska 5 lžic
- zeleninový vývar 500 - 800 ml
- máslo 100 g
- ovesné vločky půl hrnku
- pražená slunečnicová semínka
- muškátový ořech (strouhaný)
- sůl, pepř
Příprava
- Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek), petržel a společně chvíli dusíme.
- Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni.
- Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut.
- Bokem si na lžíci oleje osmažíme slunečnicová semínka
- Přidáme kysanou a čerstvou smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Podáváme do hluboké misky nebo talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.