Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl

Podzim je období plné přírodních krás, barevnosti, návratů do školních lavic i učení. Také výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí lze konzumovat i během podzimních dní. Připravte si jablečný štrúdl trochu jinak. Do těsta jsme přidali Bílý jogurt z Valašska.

timer

50 minut

timer

10

Ingredience

  • hladká mouka 400 g
  • rostlinný tuk 200 g
  • Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí 150 g
  • prášek do pečiva 1 ks
  • jablka 2 kg
  • vlašské ořechy 100 g
  • mletý mák 100 g
  • cukr krystal na ochucení
  • rozinky 100 g
  • skořicový cukr, strouhanka, mléko

Příprava

  • Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly.
  • Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem.
  • Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky.
  • Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou.
  • Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit
  • Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl.
  • Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.

Produkty použité k přípravě