Jablečný štrúdl
Jablečný štrúdl
Podzim je období plné přírodních krás, barevnosti, návratů do školních lavic i učení. Také výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí lze konzumovat i během podzimních dní. Připravte si jablečný štrúdl trochu jinak. Do těsta jsme přidali Bílý jogurt z Valašska.
50 minut
10
Ingredience
- hladká mouka 400 g
- rostlinný tuk 200 g
- Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí 150 g
- prášek do pečiva 1 ks
- jablka 2 kg
- vlašské ořechy 100 g
- mletý mák 100 g
- cukr krystal na ochucení
- rozinky 100 g
- skořicový cukr, strouhanka, mléko
Příprava
- Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly.
- Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem.
- Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky.
- Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou.
- Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit
- Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl.
- Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.