Langoše
Langoše
Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Recept se rozšířil z území bývalého Uherska do ostatních států (Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Slovensko) a také samozřejmě i do ČR.
60
10
Ingredience
- hladká mouka 500 g
- čerstvé droždí 21 g
- Čerstvé mléko z Valašska 200 ml
- Bílý jogurt z Valašska 150 g
- 1 necelá lžička soli, 0,5 lžičky jedlé sody, olej nebo sádlo na smažení
- Kysaná smetana z Valašska 1 ks
- rukola, parmezán
Příprava
- V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15-20 minut kynout přikrytý utěrkou.
- Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt.
- Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30-45 minut vykynout.
- Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1-2 min z každé strany.
- Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.