Langoše

Langoše

Langoše

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Recept se rozšířil z území bývalého Uherska do ostatních států (Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Slovensko) a také samozřejmě i do ČR.

timer

60

timer

10

Ingredience

  • hladká mouka 500 g
  • čerstvé droždí 21 g
  • Čerstvé mléko z Valašska 200 ml
  • Bílý jogurt z Valašska 150 g
  • 1 necelá lžička soli, 0,5 lžičky jedlé sody, olej nebo sádlo na smažení
  • Kysaná smetana z Valašska 1 ks
  • rukola, parmezán

Příprava

  • V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15-20 minut kynout přikrytý utěrkou.
  • Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt.
  • Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30-45 minut vykynout.
  • Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1-2 min z každé strany.
  • Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.