Perníčky
Perníčky
Nadýchané a měkké perníčky jako z cukrárny...
50 minut
Ingredience
- hladká mouka 500 g
- med 150 g
- cukr moučka 150 g
- jedlá soda 5 g
- kypřící prášek do perníku 5 g
- vejce 3 ks
- Čerstvá smetana z Valašska ke šlehání 100 ml
- perníkové koření 1 lžíce
Příprava
- Vejce, cukr a med důkladně šleháme v misce.
- Postupně přidáváme mouku, koření, sodu a jemně mícháme.
- Nakonec přilijeme smetanu.
- Těsto zpracováváme do té míry, aby bylo vláčné, jemné a hebké.
- Pokud se více lepí, přidáme trochu mouky, ale pozor ať ji není zbytečně moc.
- Nejprve pracujeme s těstem v misce a poté přesuneme na vál.
- Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně 24 hodin odpočívat v lednici.
- Na plech dáme pečicí papír. Těsto rozválíme do plátu o tloušťce asi 3-4 mm.
- Plech vložíme do trouby a pečeme při 200 °C po dobu asi 5-7 minut. Perníčky sledujeme a teplotu upravujeme podle vlastních zkušeností s troubou.
- Po upečení ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, aby získaly hezký lesk.