Perník z Acidofilního mléka s cereáliemi
Perník z Acidofilního mléka s cereáliemi
Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat. Nabízíme Vám také jeden upravený a velmi chutný recept :-)
45 minut
1 střední plech
Ingredience
- polohrubá mouka 200 g
- hladká špaldová mouka 200 g
- kypřící prášek do perníku 1 ks
- perníkové koření 1 lžička
- Acidofilní mléko s cereáliemi 450 g
- Čerstvé mléko z Valašska 50 ml
- vejce 1 ks
- slunečnicový olej 130 ml
- kakao 2 - 3 lžíce
- med 80 g
- třtinový cukr 90 g
- špetka soli
Příprava
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce, med a olej.
- Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto.
- Hlubší plech si vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto.
- Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí zda je perník upečený.
- Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.