Pravé Valašské frgály

Pravé Valašské frgály

Pravé Valašské frgály

Upečte si poctivý valašský frgál!

timer

120 minut

timer

2 frgály

Ingredience

  • hladká mouka 500 g
  • moučkový cukr 85 g
  • změklé máslo 125 g
  • žloutky 2
  • Čerstvé mléko z Valašska polotučné 250 ml
  • droždí 40 g
  • moučkový cukr 80 g
  • špetka soli
  • olej 50 ml
  • citronová kůra
  • Na náplň:
  • Kysaná smetana 180 g
  • vanilkový cukr 1
  • moučkový cukr 40 g
  • tvaroh ve vaničce 120 g
  • žloutky 2
  • borůvky 400 g

Příprava

  • Nejprve si připravíme kvásek. Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a 40 g droždí.
  • Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme kvásek pracovat.
  • Mezitím ve větší míse smícháme hladkou mouku, vejce, zbytek cukru, sůl, máslo, olej, citronovou kůru a ohřáté mléko.
  • Poté vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto.
  • Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Mezitím si připravíme náplň. V míse smícháme zakysanou smetanu, moučkový cukr, vanilkový cukr, tvaroh a žloutky.
  • Vykynuté těsto poté rozdělíme na bochánky po 240 gramech. Jednotlivé bochánky rozválíme do kruhového tvaru.
  • Na těsto nanášíme připravenou náplň. Koláč ještě na závěr posypeme borůvkami a necháme jej ještě chvíli nakynout.
  • Frgál pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C do té doby, dokud okraje těsta budou upečené dozlatova.

Produkty použité k přípravě