Pravé Valašské frgály
Pravé Valašské frgály
Upečte si poctivý valašský frgál!
120 minut
2 frgály
Ingredience
- hladká mouka 500 g
- moučkový cukr 85 g
- změklé máslo 125 g
- žloutky 2
- Čerstvé mléko z Valašska polotučné 250 ml
- droždí 40 g
- moučkový cukr 80 g
- špetka soli
- olej 50 ml
- citronová kůra
- Na náplň:
- Kysaná smetana 180 g
- vanilkový cukr 1
- moučkový cukr 40 g
- tvaroh ve vaničce 120 g
- žloutky 2
- borůvky 400 g
Příprava
- Nejprve si připravíme kvásek. Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a 40 g droždí.
- Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme kvásek pracovat.
- Mezitím ve větší míse smícháme hladkou mouku, vejce, zbytek cukru, sůl, máslo, olej, citronovou kůru a ohřáté mléko.
- Poté vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto.
- Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Mezitím si připravíme náplň. V míse smícháme zakysanou smetanu, moučkový cukr, vanilkový cukr, tvaroh a žloutky.
- Vykynuté těsto poté rozdělíme na bochánky po 240 gramech. Jednotlivé bochánky rozválíme do kruhového tvaru.
- Na těsto nanášíme připravenou náplň. Koláč ještě na závěr posypeme borůvkami a necháme jej ještě chvíli nakynout.
- Frgál pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C do té doby, dokud okraje těsta budou upečené dozlatova.