Skořicový pletenec
Skořicový pletenec
Mazanec je klasika, ale pravděpodobně ho budou koledníkům nabízet na každé návštěvě... Upečte raději skořicový pletenec, zaručeně se po něm zapráší! :-)
80 minut
cca 8
Ingredience
- Čerstvé Mléko z Valašska 120 ml
- droždí 15 g
- třtinový cukr 1 lžíce
- pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 150 g
- pšeničná mouka špaldová hladká 150 g
- máslo 30 g
- žloutek 1 ks
- špetka soli
- NA NÁPLŇ:
- třtinový cukr 3 lžíce
- skořice mletá 2 lžičky
- máslo 50 g
Příprava
- Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek.
- Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto (obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek).
- Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu.
- Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.
- Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě.
- Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut.