Svatomartinské rohlíčky z kefíru

Svatomartinské rohlíčky z kefíru

Svatomartinské rohlíčky z kefíru

Svátky svatého Martina jsou ve znamení dobrého jídla, a proto i my přinášíme recept na skvělé Svatomartinské rohlíčky z kefíru s ořechovou náplní!

timer

100 min

timer

2 plechy

Ingredience

  • pšeničný kvásek 350 g
  • Čerstvé mléko z Valašska 150 ml
  • Kefírové mléko nízkotučné 60 g
  • Cukr krupice 100 g
  • vanilkový cukr lžíce
  • citronová kúra
  • hladká mouka 250 g
  • polohrubá mouka 250 g
  • sůl malá lžička
  • žloutky z větších vajec 2 ks
  • olej 40 g
  • sádlo 30 g
  • studené máslo 30 g
  • Na náplň oříškovou
  • vlašské ořechy 250 g
  • cukr moučka 100 g
  • Čerstvé mléko z Valašska 80 ml
  • tuzemský rum 4 lžíce
  • skořice špetka

Příprava

  • Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí a oleje uhněteme těsto, kdy na konci hnětení zapracujeme sádlo a máslo. Těsto musí být vláčné a nesmí lepit.
  • Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny a občas ho přeložíme. Potom těsto přendáme do krabičky, potřeme jej olejem a uložíme do lednice přes noc.
  • Vykynuté těsto (po 12-20 hodinách v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý kousek ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.
  • Mezitím si uděláme ořechovou náplň. Nameleme či rozmixujeme ořechy (případně můžeme koupit už namleté), v rendlíku je smícháme s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povaříme. Necháme náplň vychladnout, čímž se ještě zpevní.
  • Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, na širší část dáme poměrnou část náplně a zarolujeme ke středu k tenké části. Rukama ještě zahneme a zpevníme konce, aby náplň nevytékala.
  • Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout. Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem.
  • Pečeme na 190 °C asi 35 minut.

Produkty použité k přípravě