Valašská kyselica

Valašská kyselica

Valašská kyselica

Valašská kuselica je tradiční pokrm, který patří neodmyslitelně k Valašsku. Jedli ho většinou muži k snídani, aby měli dostatek energie a síly k práci jak na poli tak v lese. Díky kyselému zelí a smetaně je výborným "vyprošťovákem", třeba po bujarém večírku. :-D.

timer

60 minut

timer

6

Ingredience

  • bílé kysaného zelí 500 g
  • zeleninový vývar (zeleninový bujón) 1 l
  • brambory 2 ks
  • nožičky klobásy 2 ks
  • Čerstvá smetana ke šlehání 100 ml
  • hladká mouka 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • cukr krupice 1/2 lžičky
  • sůl, bobkový list, nové koření, pepř

Příprava

  • Bílé kysané zelí dáme i s nálevem do hrnce, zalijeme vývarem (asi 200 ml) a vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
  • Poté přilijeme zbytek vývaru, přidáme bobkové listy, nové koření, pepř, brambory nakrájené na kostičky a osolíme. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
  • Než brambory změknou, na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a až bude mouka oříšková, přidáme smetanu. Tuto směs za stálého míchání dáme postupně do polévky a povaříme.
  • Nakonec přidáme nakrájenou klobásku a dle potřeby dochutíme cukrem.