Valašská kyselica
Valašská kyselica
Valašská kuselica je tradiční pokrm, který patří neodmyslitelně k Valašsku. Jedli ho většinou muži k snídani, aby měli dostatek energie a síly k práci jak na poli tak v lese. Díky kyselému zelí a smetaně je výborným "vyprošťovákem", třeba po bujarém večírku. :-D.
60 minut
6
Ingredience
- bílé kysaného zelí 500 g
- zeleninový vývar (zeleninový bujón) 1 l
- brambory 2 ks
- nožičky klobásy 2 ks
- Čerstvá smetana ke šlehání 100 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžičky
- sůl, bobkový list, nové koření, pepř
Příprava
- Bílé kysané zelí dáme i s nálevem do hrnce, zalijeme vývarem (asi 200 ml) a vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
- Poté přilijeme zbytek vývaru, přidáme bobkové listy, nové koření, pepř, brambory nakrájené na kostičky a osolíme. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Než brambory změknou, na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a až bude mouka oříšková, přidáme smetanu. Tuto směs za stálého míchání dáme postupně do polévky a povaříme.
- Nakonec přidáme nakrájenou klobásku a dle potřeby dochutíme cukrem.