Vánoční tvarohová štola
Vánoční tvarohová štola
Vánoce patří k nejkrásnější svátkům v roce, kdy se schází celá rodina. Vyzkoušejte tradiční vánoční štolu s Kysanou smetanou z Valašska, která je zároveň vhodná jako výborné občerstvení během vánočních svátků.
40 minut
10
Ingredience
- polohrubá mouka 500 g
- tvaroh 250 g
- vejce 2 ks
- tuk na pečení 150 g
- cukr nebo sladidla 150 g
- rozinky 100 g
- vanilkový cukr 1 ks
- prášek do pečiva 1 ks
- Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí 150 g
- rozpuštěné máslo 100 g
- mandle 100 g
- lžička citrónové kůry, sůl
Příprava
- Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Mezitím si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a špetku soli.
- Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále.
- Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
- Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 - 180°C pečeme asi 30 min.
- Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.