Vánoční tvarohová štola

Vánoční tvarohová štola

Vánoční tvarohová štola

Vánoce patří k nejkrásnější svátkům v roce, kdy se schází celá rodina. Vyzkoušejte tradiční vánoční štolu s Kysanou smetanou z Valašska, která je zároveň vhodná jako výborné občerstvení během vánočních svátků.

 

 

 

 

 

 

 

 

timer

40 minut

timer

10

Ingredience

  • polohrubá mouka 500 g
  • tvaroh 250 g
  • vejce 2 ks
  • tuk na pečení 150 g
  • cukr nebo sladidla 150 g
  • rozinky 100 g
  • vanilkový cukr 1 ks
  • prášek do pečiva 1 ks
  • Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí 150 g
  • rozpuštěné máslo 100 g
  • mandle 100 g
  • lžička citrónové kůry, sůl

Příprava

  • Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Mezitím si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a špetku soli.
  • Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále.
  • Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 - 180°C pečeme asi 30 min.
  • Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Produkty použité k přípravě