Velikonoční šneci
Velikonoční šneci
Velikonoce se slaví každý rok v jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Tento svátek oslavující jaro, ale také vzkříšení Ježíše Krista připadá podle kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po 21. březnu. V letošním roce připadá Velikonoční pondělí na 5.dubna.
60 minut
Ingredience
- Kefírové mléko nízkotučné z Valašska 200 ml
- hladká mouka 300 g
- sůl špetka
- cukr moučka 80 g
- teplá voda 50 ml
- olej 100 ml
- droždí 1/2 kostky
- vejce a žloutek 1 + 1 ks
- vanilkový cukr 20 g
- rozpuštěné máslo 70 g
- skořicový cukr 1 ks
- rozšlehané vejce 1 ks
Příprava
- V míse smícháme mouku a sůl, uděláme důlek uprostřed, kam vsypeme cukr + vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme 50 ml vlažné vody.
- Necháme vzkypět. Přidáme olej, vejce a Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout 45 min. až hodinu.
- Mezitím rozpustíme máslo a necháme ho trochu zchladnout. Můžeme přidat i rozinky, ale není nutné. Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny. Z každé vyválíme plát silný asi 5 mm, potřeme máslem, posypeme hustě skořicovým cukrem a zavineme do rolády.
- Z každé rolády krájíme kolečka cca 1 cm silná a pokládáme je na plech s pečícím papírem. Každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°asi 15 minut.