Žemlovka z vánočky a acidofilního mléka
Žemlovka z vánočky a acidofilního mléka
Vynikající a jednoduchý recept, na kterém si nejen pochutnáte, ale i provoní Váš byt. :-)
60 minut
6
Ingredience
- vánočka 600 g
- vaničkový tvaroh 500 g
- velká jablka 2 ks
- velké hrušky 2 ks
- cukr krystal 2 lžíce
- cukr moučka 2 lžíce
- Acidofilní mléko z Valašska plnotučné 1 ks
- Čerstvé mléko z Valašska polotučné 1/2 hrnku
- vejce 1 ks
- bílky 4 ks
- lžíce skořice, lžíce másla a oříšky na ozdobení
Příprava
- Ve větší míse smícháme acidofilní mléko, klasické mléko a lžíci cukr moučky, vše důkladně promícháme
- Vánočku si nakrájíme na silnější plátky a lehce je v mléčné směsi namočíme.
- Poté vyskládáme vedle sebe v pekáči.
- Jako druhou vrstvu naneseme tvaroh smíchaný s jednou lžící moučkového cukru.
- V pánvičce si na másle osmažíme nastrouhaná jablka a hrušky, přisypeme lžíci cukru a necháme mírně zkaramelizovat.
- Poté přidáme další vrstvu na tvaroh. Opět položíme další vrstvu vánočky, jablíčka s hruškami a dáme péct do trouby na 190 stupňů cca 30 min.
- V míse si vyšleháme 4 bílky do tuhého sněhu, ke kterému můžeme přidat trochu cukru moučky. Po 30 minutách dáme sníh na vrch žemlovky a necháme zapéct ještě 10 minut.